Fool Moon

BACK 2 RIGHT

előadó: FOOL MOON

zeneszerző: MOLNÁR GÁBOR

szövegíró: KASAI JNOFFIN

Kattanj rá a dalszövegre! (zeneszoveg.hu)

Támogasd Eurovíziós kedvenced egy dalletöltéssel a Fair Play jegyében! (fairplayhungary.hu)

A Fool Moon vokálegyüttes 2001-ben alakult Szegeden, és azóta - hazánkban egyedülállóan - a pop- a’cappella, azaz hangszeres kíséret nélküli éneklés popzenei mufaját népszerusíti.

Első lemezük “Csillagok…” (2003, Warner-Magneoton) címmel került a boltokba, melyen magyar slágerek feldolgozásai hallhatók, de a csapat énekel angolul, olaszul, franciául, többek között olyan eloadóktól mint Sting, Paul Simon vagy Eric Clapton, sot, Acappelland (2008, MDB Records) címu nagylemezükön még bantu nyelven megszólaló dal is hallható.

2008-ban Kováts Kriszta “Arany-óra” címu előadásával zenei kísérletet tettek a magyar irodalom és könnyuzenei acappella éneklés határainak kitágítására, majd a popzenéhez visszatérve, 2012-ben megjelent GeorgeMichaelJackson5 címu lemezükre személyes kedvenceiket gyujtötték össze Michael Jackson és George Michael dalaiból.

Ugyancsak 2012-ben egy saját készítésu, magyar nyelvu, pop-acappella sláger is az együttes nevéhez fuzodik, amely az elso ilyen jellegu dal a magyar popzene történetében. A “Kettesben jó” a Sherlock Holmes nevében címu ifjúsági film végefocím-dalaként csendült fel a hazai és külföldi mozikban.

2012 végén Takács Nikolas-szal, közös adventi turnéjukkal és Music & Soul címu lemezükkel a hazai toplisták élére kerültek.

2005-ben a Fool Moon a kontinens legjobbjai közé emelkedhetett, amikor elso helyezést ért el pop kategóriában a grazi Ward Swingle A Cappella Versenyen, Európa legrangosabb szakmai megmérettetésén.

2006-ban az együttes a VI. Tajvani Nemzetközi A Cappella Versenyen kapott elso helyezést és két különdíjat, majd 2010-ben az olaszországi Solevoci Nemzetközi Acappella Versenyen a “Szerelem, szerelem…” címu dallal a legjobb átirat díját nyerte el.

2009-ben az Acappelland címu lemezen megtalálható népdalfeldolgozást - rangos mezonyben - Nemzetközi CARA díjra is jelölték legjobb folk/világzene kategóriában, olyan együttesekkel egy mezonyben, mint a King’s Singers, Neri per Caso vagy a Take6.

2013-ban a Fool Moon Takács Nikolasszal közös, Music & Soul címu lemezét Fonogram-díjra jelölték.

12 éves pályafutásuk alatt együtt dolgoztak a legismertebb hazai eloadókkal, többek között Presser Gáborral (1 koncert), Zsédával (Ünnep), Szolnoki Péterrel (Bon-Bon: Dupla élvezet), Malek Andreával (Retúr), Szekeres Adriennel (Olyan mint te), Szirtes Edina „Mókus”-sal, Kováts Krisztával (Arany-óra), a Magna Cum Laudéval (Magnatofon) vagy Edvin Martonnal. 2008-ban a Fool Moon képviselte Magyarországot Csézyvel a belgrádi Eurovíziós Dalversenyen.

Számos külföldi fesztivál állandó résztvevoi, melyek alkalmával közösen léptek fel a nemzetközi acappella éneklés sztárjaival (Rock4, Acappella ExpreSSS, Vocal Sampling, Idea of North, Velvet Voices).

Fennállásának 12 éve alatt a Fool Moon 15 országban koncertezett, többek között Tajvanban, Japánban, Kínában, Dél-Koreában, Szingapúrban, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban, Hollandiában is.

A vokális zene népszerusítése céljából 2005-ben életre hívták Szegeden az egyetlen magyarországi a’cappella ünnepet, a “Fool Moon” Nemzetközi A Cappella Fesztivált, mely évrol évre egyre nagyobb sikerrel kerül megrendezésre.

A Fool Moon az eltelt évtized alatt több mint 250 alkalommal tartott eloadást az acappella éneklés történetérol az ország 9 megyéjében, a Filharmónia Kelet-Magyarország rendezésében, 6-18 éves diákok számára.