Artisjus-díjat kapott a Wars for Nothing szerzője

Artisjus-díjat kapott Boggie Dal-győztes eurovíziós dalának szerzője, Sebestyén Áron. Ő lett az Év Fiatal Könnyűzenei AlkotójaAz ország egyetlen zeneszerzői-szövegírói elismerésének számító Artisjus-díjak idei díjazottjai között van még Kovács Zoltán, A Dalban megismert Honeybeast tagja is, ő az Év Könnyűzeneszerzője címet kapta.

Az év fiatal könnyűzenei alkotója díjat tehát Sebestyén Áron kapta. Tőle ma leginkább Csemer Boglárkával, vagyis Boggie-val írt dalait ismeri a nagyközönség, de a magasan képzett zongorista írt dalokat Herczeg Flórának, filmekhez, reklámokhoz. Hangszerelőként, zenészként is számos produkcióban megfordult, például ő volt a zenei rendezője 2014 decemberében a Beatünnepnek. Jazz-zenész, rendkívül termékeny és sokoldalú zeneszerző, aki 2011-ben találkozott Boggie-val, aki viszont a francia zene iránt érzett vonzalmat. Így alakult ki az a sajátos üde stílus, melyben érdekesen keverednek a jazz és a chanson elemei. Együttműködésük eddigi egyik csúcspontja a Parfüm című dal, amelynek videoklipje 30 milliós nézettség fölé kúszott a nemzetközi sajtómegjelenések okán. A Wars for Nothing pedig idén megnyerte A Dal című műsort, és így kijutott az Eurovíziós Dalfesztiválra.

Bencsik-Kovács Zoltán kapta az év könnyűzeneszerzőjének járó Artisjus-díjat. A Szegedről indult Honeybeast zenekar dalszerző gitárosa 2005 óta játszik a csapatban, illetve annak elődjében. A Honeybeast számára az első igazi átütő sikert 2010-ben a Portugál című dal hozta meg, ezt 2013-ban a sláger gondolati folytatásának is tekinthető Maradok követte, amelyet 2014-ben Fonogram-díjra is jelöltek alternatív vagy indie-rock kategóriában. A zenekar eddigi legnagyobb slágere kétségtelenül A legnagyobb hős, amely A Dal című műsorban a döntőig jutott, és a tavalyi év egyik legnagyobb slágere lett: a MAHASZ 2014-es eladási toplistáján az első helyig jutott és a YouTube-on többmilliós nézettséget ért el. Aktuális sikerük az Egyedül, amely A legnagyobb hős című albumon jelent meg. Kovács Zoltán kezdetektől a zenekar fő dalszerzője és szövegírója, aki az őt laudáló Czutor Zoltán szerint „az igényességét és játékosságát nem volt hajlandó bármikor beáldozni a trendek, vagy a hatásvadász, olcsó megoldások oltárán”.

Az Artisjus-díj a kortárs magyar zeneművészeti és irodalmi alkotótevékenységet ismeri el, az év kiemelkedő szerzőit öt irodalmi és kilenc zenei kategóriában díjazza. Az Év Könnyűzenei Szövegírója Szűcs Krisztián lett, könnyűzenei szövegírói életműdíjban részesült Földes László Hobo, az év könnyűzenei produkciója pedig a Solaris MŰPA-ban rendezett koncertje lett. Az új junior kategóriában az év fiatal alkotója elismerést (könnyűzenei területen Sebestyén Áron) komolyzenei területen Bella Máté kapta. Az Artisjus-díj történetében először az év komolyzenei műve díjban női szerző is részesült: Tallér Zsófia és Sári József alkotásait egyaránt elismerték.