A könnyű fizikai munkát hajlamosak vagyunk némileg alábecsülni, hiszen a legtöbben főként a diákmunkákra, valamint az alkalmi jellegű, betanított munkákra asszociálnak. Ezzel szemben egyre több könnyű fizikai munka kínál kreatív munkafeltételeket, versenyképes fizetést, ezáltal pedig akár hosszú távú karrierlehetőséget.

Jóllehet, itt az átlagbérek még mindig alacsonyabbak a diplomás fizetésekhez képest, de a különbség jelentősen csökkent, amit gyakran az immateriális jellegű előnyök képesek kiegyenlíteni. A könnyű fizikai munka ugyanis olyannyira természetes és egészséges az emberi test és lélek számára egyaránt, hogy végeredményben megéri az ezzel járó kiegyensúlyozott, stressz-mentes életmódot választani, még ha anyagilag kicsivel szerényebb is a javadalmazás.

A posztmodern társadalmainkban a kiégés annyira akkut jelenség lett, hogy egyre többen jönnek rá, hogy valójában mennyivel értékesebb az egészség, a szabadidő és a boldog kapcsolatok, mint a kimagasló karrier és a pénz felhalmozása. Itt jön képbe a könnyű fizikai munkáknak a jelentősége: Az elmúlt évtizedekben a munkavégzés meglehetősen robotikussá, túlhajszolttá és iroda, valamint számítógép függővé vált. Ezzel szemben a könnyű fizikai munka jóval természet- és ember-központúbb, a mozgás által egészségesebb, illetve alapjaiban véve közelebb áll az évezredes hagyományokkal bíró tevékenységekhez, legyen az kertészkedés, takarítás, fuvarozás.

Ez azért lényeges, mert a könnyű fizikai munkával járó kellemes fáradtság, a kreativitás, a közösségi munkavégzés mind harmonikusabban passzolnak az emberi természet lényegéhez és igényeihez. Például az emberi testnek állandó aktivitásra van szüksége, illetve alapvetően vágyik a szabad levegőre. Az is sokat számít, hogy nem elvont, mesterséges ügyekkel foglalkozunk, hanem az emberi életet közvetlenül támogató dolgokkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük