Azt, hogy a különféle elektronikai eszközök miképp működnek, általában nem ismerik az emberek nagyobb tömegei, pedig az általuk biztosított kényelmet minden nap közvetve vagy közvetetten élvezzük.

Azok viszont, akik érdeklődéssel tanulmányozzák, hogy mi minden zajlik a gépek világában már minden bizonnyal találkoztak a villanymotor különféle fajtáival, talán már webshopokban is nézelődtek, hogy milyen típusok találhatóak a piacon.

A villanymotor és a működési folyamata nem a fizika legbonyolultabb dolga, mi több, az igazság az, hogy már a gimnáziumokban is kísérleteztünk azzal, hogy a villanymotor egy nagyon alap verzióját összebütyköljük. Lényegében drótból, egy elemmel és egy mágnescsappantyúval össze is rakható a villanymotor, bár ez a kis szerkezet pusztán egy kis égő meggyújtásához biztosít elegendő áramot.

Üzemi előállítás során természetes módon komolyabb a motor szerkezete, az olyan platformokon, mint amilyen az élelmiszeripar, az autógyártás, a repterek, a szórakoztatóipar,  már komoly tekercsek vannak elhelyezve fémszerkezetekben, gépek által gyártott összetett anyagösszetételű alapanyagokból dolgoznak, a motorok mérete is nagyobb.

Az azonban, hogy a villanymotoroknak a tömeggyártása, és ilyen sokrétű felhasználása lehetővé vált, annak köszönhető, hogy összeszerelhetőek egy konyhaasztalon. Világméretű közös munka volt a kifejlesztésük, melyben mindenféle fizikus és laikus is részt vett, eredményeiket pedig együtt gondolták tovább.

Ma pedig már, ahogy azt fent is említettük, a villanymotor az ipar és a közlekedés minden területén felbukkan és eredményesen használható. A villanymotorok képesek áramot előállítani, ezáltal olyan gépeket működtetnek, mint amilyenek a különböző élelmiszeriparban használatos gépek, futószalagok és a hentesüzletekben ezek működtetik a húsdarálót.

Megtalálhatjuk őket a szórakoztatóiparban, a vidámparkokban is, ők felelnek a felvonókért. Kevesen tudják, de villanymotor mozgatja a reptereken és az autógyártásban használt gépeket is, melyek a nagy terhek, csomagok, járművek emeléséért, mozgatásáért felelnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük