Ha csak a nézői szavazatokat számolták volna az eredménybe az Eurovízió döntőjében, akkor 366 ponttal Olaszország csapata, az Il Volo győzött volna a Grande Amore című dallal. A zsűri viszont a 6. helyre tette őket, így végül a harmadik lett a három olasz. Ha a nézői telefonos és SMS-szavazatokat nézzük, a 2. Oroszország, 3. Svédország, 4. Belgium, 5. Észtország lett volna, Magyarország pedig két hellyel hátrébb csúszott volna a 22. pozícióra.

A nemzetközi (200 tagú) szakmai zsűri önmagában is Svédországot szavazta meg győztesnek, az ő sorrendjükben viszont a második Lettország, a 3. Oroszország, a 4. Ausztrália, az 5. pedig Belgium. Magyarország ezen a listán 3-mal jobb helyen, a 17.-en végzett volna.

A döntőben a magyar zsűri Lettországnak adta a legtöbb pontot, és csak utána következett Svédország, majd Belgium, Ausztrália, Grúzia, Oroszország, Norvégia, Ciprus, Észtország és Ausztria. Pierrot kedvence a lett dal volt, majd Görögország és Németország következett az ő listáján, az utolsó nála Albánia lett. Milkovics Mátyás kedvence a lett dal volt, Odett a belgáknak adta a legtöbb pontot, Hrutka Róbert az oroszoknak, Fábián Juli pedig a svédeknek.

A magyar tévénézők kedvence az olasz Il Volo Grande Amore című dala volt, őket követte Észtország, majd Belgium, Svédország, Oroszország, Ausztrália és Izrael került az élmezőnybe. Mivel a magyar közönség kedvencét, az olasz csapatot a zsűri a 20. helyre sorolta, a kombinált végső magyar sorrendben csak a 9. helyre kerültek.

A végső, kombinált magyar listán a legtöbb pontot Belgiumnak adtuk, pedig külön a magyar zsűri sorrendjében is és a magyar közönség sorrendjében is csak a 3. helyre került.

Magyarország az Eurovízió fináléjában a legtöbb (8) pontot Észtországtól kapta (az elődöntőben is ők adták a legtöbb pontot, akkor 12-t, ami egyben az ő általuk adható legtöbb pontszám is). Érdekesség, hogy Boggie produkciójában volt egy énekes, Dely Domonkos, aki barátnője miatt folyékonyan beszél észtül, összebarátkozott az észt duóval (Elina Born és Stig Rasta), és így szerepelt észt újságokban és észt tévéműsorokban is. Az észt zsűri a döntőben az első helyre sorolta Magyarországot, míg a nézők a 6.-ra, így lettünk az észteknél 3. helyezettek.

Ha a zsűri nem lett volna, akkor Magyarország nem került volna be a döntőbe. Az európai nézők ugyanis csak 11. helyre sorolták Boggie produkcióját az elődöntőben, és ha csak rajtuk múlt volna, Finnország jutott volna tovább helyettünk. A nemzetközi zsűri viszont a 6. helyre tette a magyarokat az elődöntőben, így összességében a Top 10-ben maradtunk, és a 8. helyen jutottunk be a döntőbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.