Az álláskeresők sokszor beleesnek abba a hibába, hogy nagy kétségbeesésükben az eléjük kerülő állásajánlatok mindegyikét megpályázzák függetlenül attól, hogy a felajánlott munkakör nekik való, vagy sem. Ennek sokszor a létbizonytalanság lehet az oka, az ember gyorsan szabadulna a kilátástalan helyzetéből, és tartós bevételi forráshoz szeretne jutni.

De vajon megéri ilyenkor kapkodni, és az állásajánlatok tömkelegére jelentkezést beadni? Gondoljuk csak végig, mennyi energiát igényel egy tisztességes álláspályázat összeállítása: frissítjük és testre szabjuk önéletrajzunkat, hogy az adott munkakör szempontjából releváns információkat tartalmazzon rólunk, aztán megírjuk a kísérőlevelet, ami szintén akkor lesz hatásos, ha reflektál az állásajánlatokban foglaltakra. Ha minőségi munkát szeretnénk kiadni a kezünkből és kitűnni a jelentkezők közül, akkor ez bizony rengeteg idő- és energiaráfordítással jár.

Javasolt tehát a kapkodás helyett lecsendesedni egy kicsit, és higgadtan átgondolni, milyen területen látnánk magunkat szívesen, milyen képességeink vannak, milyen időtávra keresünk munkát, és főleg milyen bérszint lenne számunkra az ideális. Ne esünk bele abba a hibába sem, hogy irreális vágyainkat igyekszünk beteljesíteni. Magunkkal és leendő munkaadónkkal szembeni elvárásaink mindenképpen a realitások talaján mozogjanak!

Fontos szempont még, hogy amikor az állásajánlatok közül kiválasztjuk azt a néhányat, amiben el tudjuk magunkat képzelni, a pályázati anyagunkban ne ferdítsünk, próbáljuk önmagunkat (persze nyilván a legjobb önmagunkat) adni, mert az állásinterjúk és főleg a későbbi munkavégzés során hamar kiderülnek a csúsztatások, és az mindkét félre nézve kellemetlen következményekkel járhat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük